In 2022 is de Pilot BioMonitor gestart, met als doel een stikstofemissie monitorings- en beloningssystematiek te ontwikkelen (de BioMonitor), die recht doet aan het systeem van de biologische melkveehouderij. De pilot wordt bekostigd vanuit de stikstofgelden en valt onder de werkgroep Biologische Systeemlandbouw (Managementmaatregelen). Het project wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research, het Louis Bolk Instituut, De Natuurweide en Biohuis. In de eerste fase van de pilot is gekeken naar beschikbare data uit o.a. de Kringloopwijzer en op welke punten deze data aanpassing behoeven om ze aan te sluiten op het systeem van de biologische melkveehouderij. Daarnaast is aanvullend onderzoek verricht en zijn aanvullende data verzameld, bijvoorbeeld in de vorm van gras-, kuil- en mestmonsters. Op de website van de Pilot BioMonitor kunt u meer lezen over de doelstellingen, de aanpak en de deelnemers van de pilot. U kunt zich op deze website ook aanmelden voor de nieuwsbrief.
In de afgelopen maanden is gewerkt aan het definiëren van de thema’s en indicatoren. Aan de hand hiervan geeft de BioMonitor een breder, holistisch inzicht in de prestaties van een bedrijf en, bij elkaar opgeteld, van de sector. Dat beeld gaat verder dan alleen stikstof en ammoniak maar kijkt ook naar o.a. biodiversiteit, water, energie en dierwaardigheid, Vanuit de systeemgedachte is het van belang om niet op een of enkele aspecten te focussen maar juist te kijken naar de uitwerking op de totale systeem van de biologische melkveehouderij. Daarmee kan een individuele melkveehouder werken aan optimalisatie van zijn bedrijf, bijvoorbeeld door het nemen van passende managementmaatregelen. De sector als geheel kan door middel van de BioMonitor laten zien hoe ze bijdraagt aan de maatschappelijke doelen waaronder die rond natuur, klimaat, water en biodiversiteit. Ook zijn indicatoren opgenomen die een beeld geven over bedrijfseconomische arbeid gerelateerde aspecten. Indien biologische melkveebedrijven maatschappelijk van waarde zijn, is ook continuïteit een belangrijke doelstelling.
De volledige lijst met thema’s, die zijn opgenomen de BioMonitor, is als volgt:
1. Bodemkwaliteit
2. Waterkwaliteit
3. Energie en klimaat
4. Circulariteit
5. Biodiversiteit en landschap
6. Dierwaardigheid
7. Maatschappelijke diensten
8. Arbeid
9. Bedrijfseconomie en risico
In de komende periode zal verder worden gewerkt aan opschaling van het aantal bedrijven dat met de BioMonitor aan de slag kan. Ook probeert de projectorganisatie zoveel Kringloopwijzers te verzamelen, analyseren en bewerken om met meer data een representatievere database op te bouwen. Indien u specifieke vragen heeft, kunt u deze via het contactformulier van de Pilot BioMonitor stellen. U kunt dit ook gebruiken om zich aan te melden voor de nieuwsbrief.