Blauwtong: ervaringen en tips
De Natuurweide wil graag zoveel mogelijk ervaringen met blauwtong bij elkaar brengen en delen. Hieronder leest u ervaringen en tips van biologische melkveehouders, die te maken hebben gehad met blauwtong op hun bedrijf. Heeft u zelf ervaringen die u wilt delen, mail uw reactie dan naar secretariaat@denatuurweide.nl
Let op: De Natuurweide draagt geen verantwoordelijkheid voor de tips en adviezen, raadpleeg ten alle tijde uw (homeopathische) dierenarts!

Cantharis 30K en wilgenbastthee
“Wij hebben op aanraden van onze homeopathische veearts preventief alle dieren (rundvee en schapen) Cantharis 30K door het drinkwater gegeven. Eerst twee keer per week, nu het in de buurt gesignaleerd is, dagelijks. De cantharis is een kever die brandwonden kan veroorzaken. Homeopathisch gebruikt helpt het de weerstand tegen blaren te vergroten (ook bij brandwonden). Tot op heden zijn er op ons bedrijf nog geen verschijnselen.
Hier in de omgeving is wel een aantal zieke schapen bij collega-boeren, Zij geven de schapen wilgenbastthee door het drinkwater, dat werkt pijnstillend en koortsverlagend (het is een voorloper van aspirine). Hierdoor blijven de dieren op de been en vreten.
Wilgenbasttheerecept:
Schil de bast van een wilgentak, kook een handvol bast 20 minuten in 0.5 liter water. Deze thee toevoegen aan het drinkwater van de zieke dieren (in emmer koud water toevoegen).”
Naam bij De Natuurweide bekend
Ferrum phosphorica 200
“Drie weken geleden had ik de eerste melkkoe met blauwtong, een week daarna de tweede. Beide hadden net gekalfd, waren compleet van de melk af. Ik heb
ferrum phosphorica 200 gegeven, De eerste koe is nu helemaal hersteld en de tweede is bijna helemaal hersteld.”
Naam bij De Natuurweide bekend
Kou drukt aantal besmettingen
Het aantal blauwtong besmettingen loopt sterk terug nu de temperaturen (eindelijk) op winters niveau liggen. Die liggen nu op minder dan 5% van het aantal tijdens de piek in oktober. Inmiddels wordt er gewerkt aan een vaccin oor schapen. De hoop is dit halverwege 2024 beschikbaar te hebben. Zie ook het artikel op de website van de NOS.
GD: blauwtong overdraagbaar op ongeboren kalf
De gezondheidsdienst Royal GD heeft recent in een milt van een doodgeboren kalf blauwtongvirus BTV 3 aangetoond. Het kalf was met 8 maanden bijna voldragen en vertoonde uitwendig geen afwijkingen. Het moederdier had wel blauwtongverschijnselen en is ook afkomstig van een bedrijf dat besmet is met blauwtong serotype 3. Overdracht via de placenta werd al verwacht. Lees meer op Boerderij.nl.
Overzicht blauwtong gevallen in Nederland
Op de website van Wageningen University & Research staat een overzicht met alle tot dusver gemelde en via een PCR test vastgestelde blauwtong gevallen. Zie hier het overzicht.