Presentatie verslag strategische EU landbouwdialoog, NPLG van tafel

Het kabinet haalt een streep door het Nationaal Programma Landelijk Gebied, zo werd bekend in diverse media verwijzend naar geluiden uit ‘Haagse kringen’. De gebiedsgerichte aanpak, waarbij provincies met lokale partijen aan de slag zouden gaan om in het landelijk gebied te werken aan gezonde natuur, schoon water en schone lucht, wordt ingewisseld voor een nog niet bekend gemaakte andere aanpak van de vraagstukken. Tijdens het EKO-event benadrukte De Natuurweide-voorzitter Sybrand Bouma dat de inzet van De Natuurweide, voor een gezonde groei van de biologische melkveesector en de biologische consumptie, onverminderd door gaat. Naast de steun aan de groei van het EKO-keurmerk komt dat ook naar voren in de actieve en intensieve bijdrage aan de Pilot BioMonitor, de Regiegroep opschaling biologische zuivel en rundvlees en alle andere platformen waar, samen met ketenpartners, wordt gewerkt aan groei van ‘biologisch’.

Op dezelfde dag ontving Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, het eindverslag van de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU. Doel van deze dialoog, die begin dit jaar is gestart, is om te komen tot een gedeelde visie over de landbouw in de EU. Belanghebbenden uit de hele agrarische voedselketen, waaronder landbouwers, coöperaties, agrovoedingsbedrijven en plattelandsgemeenschappen, niet-gouvernementele organisaties en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, financiële instellingen en de academische wereld gingen met elkaar in gesprek over de uitdagingen en kansen die de Europese landbouw kent:
– Hoe kunnen we onze boeren, en de plattelandsgemeenschappen waarin ze leven, een beter perspectief bieden, met inbegrip van een redelijke levensstandaard?
– Hoe kunnen we de landbouw ondersteunen binnen de grenzen van onze planeet en haar ecosysteem?
– Hoe kunnen we beter gebruik maken van de enorme kansen die kennis en technologische innovatie bieden?
– Hoe kunnen we een rooskleurige en bloeiende toekomst voor het Europese voedselsysteem bevorderen in een concurrerende wereld?

Biologische landbouw wordt in het rapport benoemd als het enige Europees wettelijk vastgelegde duurzame teeltsysteem dat al decennialang positieve bijdragen levert aan milieu, klimaatbescherming en herstel. IFOAM Europa nam deel aan de dialoog als vertegenwoordiger van de biologische sector.

In het eindverslag worden tien aanbevelingen genoemd die moeten bijdragen aan de transitie, die leidt tot landbouwvoedselsystemen die veerkrachtiger, duurzamer,
competitiever, winstgevender en rechtvaardiger zijn:
1. De tijd voor verandering is nu.
2. Samenwerking en dialoog in de voedselwaardeketen zijn cruciaal.
3. Beleidsmaatregelen moeten coherent zijn en krachtige, stimulerende omgevingen creëren op basis van vruchtbare synergieën.
4. Voedsel- en landbouwproductie spelen een strategische rol in de nieuwe geopolitieke context als een essentieel onderdeel van de Europese veiligheid.
5. De rol van jongeren in de landbouw en plattelandsgebieden en de diversiteit van Europese voedsel- en landbouwsystemen zijn een belangrijk bezit.
6. Economische, ecologische en sociale duurzaamheid kunnen elkaar versterken.
7. Markten moeten duurzaamheid en waardecreatie in de hele keten stimuleren en externaliteiten (kosten en opbrengsten van derden die daar weinig of geen invloed op hebben) beter internaliseren.
8. De kansen van technologie en innovatie moeten worden benut om de transitie naar duurzamere agrovoedingssystemen te ondersteunen.
9. De verschuiving naar evenwichtige diëten die gezonder en duurzamer zijn, is essentieel voor een succesvolle transitie.
10. Aantrekkelijke plattelandsgebieden zijn van cruciaal belang voor voedselzekerheid, de toekomstige levensvatbaarheid van de samenleving en de liberale democratie.