Nederland moet zich meer inspannen om de weidevogels te beschermen. Daarom is een zogenaamde inbreukprocedure gestart. Dat signaal heeft de Europese Commissie afgegeven, meldt de NOS. De inbreukprocedure wordt door de Europese Commissie opgestart als een land de Europese regels onvoldoende naleeft.
Het aantal broedparen grutto’s is bijvoorbeeld in 50 jaar tijd gedaald van 120.000 naar 25.000. Weidevogelsoorten als de watersnip en de kemphaan zijn vrijwel verdwenen in Nederland. De sterke teruggang in weidevogels wordt voor een groot deel toegeschreven aan verlies van leefgebied en verstoring door intensieve landbouw. De Vogelbescherming diende in 2016 een klacht in bij de Europese Commissie. Die kan maatregelen of boetes opleggen. Nederland heeft twee maanden de tijd om voorstellen in te dienen die leiden tot verbetering van de situatie voor weidevogels.
Deze maatregelen zouden kunnen bestaan uit afspraken met natuurbeheerorganisaties of boeren om de leefomstandigheden voor weidevogels te verbeteren. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur geeft aan al veel te hebben gedaan om weidevogels te beschermen door het verbeteren van de habitat. BBB-EuroparlementariĆ«r Sander Smit wijst op de gevolgen van predatie: “Er is al heel wat gedaan om de habitat van de grutto te verbeteren. Dat wordt door die roofdieren tenietgedaan. Andere EU-wetgeving staat het bestrijden daarvan weer in de weg”. In 2020 publiceerde vogelonderzoeksorganisatie SOVON een rapport over de ontwikkeling van predatie en effecten daarvan op de nesten van weidevogels. Daaruit bleek dat, afhankelijk van regio en vogelsoort, er een toename is van predatie, vooral in het noordoostelijke deel van Nederland (boven de lijn Stavoren-Winterswijk).