Nederland onthoudt zich van stem in EU over glyfosaat

Het kabinet heeft besloten zich van stem te onthouden in de EU-stemming over glyfosaat. Het kabinet vindt dat uit de onderzoeken en adviezen van EFSA en het Ctgb niet onomstotelijk is vast te stellen dat gebruik van glyfosaat schadelijk is. Omdat deze organisaties niet hebben gekeken naar mogelijke gevolgen voor de gezondheid (Ziekte van Parkinson wordt ermee in verband gebracht door o.a. hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen Bas Bloem), vindt het kabinet een volmondige stem vóór verlenging met nog eens 10 jaar ook niet verdedigbaar. Aanvullend onderzoek moet daarover meer duidelijkheid geven, zo gaf minister Adem van LNV aan.

De Natuurweide-voorzitter Sybrand Bouma sprak zich eerder al uit over de negatieve gevolgen die glyfosaatgebruik voor de biologische landbouw heeft: “Belang biologische landbouw in glyfosaat-discussie onderbelicht”