Niet- chemische vliegenbestrijding tips en tools

Veehouders kunnen het gebruik van chemische vliegenmiddelen verminderen. Zo eten vleermuizen en zwaluwen, die vaak op agrarische bedrijven voorkomen, duizenden insecten gedurende een dag of nacht. Hun leefomgeving kan verbeterd worden – naast het verminderen van pesticiden – door het realiseren van ‘natuurlijke’ en kunstmatige verblijfplaatsen. Inheemse beplanting met bloemen, trekt insecten aan en geeft schuilmogelijkheden. Ook kippen en sluipwespen doen hun werk.

Verder is het belangrijk de kalverboxen regelmatig uit te mesten en mestputten regelmatig te mixen, zodat vliegenpoppen minder kans krijgen. Met plakstrips en vliegenlinten kunnen ook veel (herfst)vliegen worden weggevangen. Er zijn dus méér mogelijkheden om vliegen te bestrijden zonder pesticiden.

Mechanische vliegenval
Op zoek naar alternatieven voor pesticidengebruik kwamen melkveehoudersGert-Jan en Arjen Kool in Hei- en Boeicop een vliegenval voor rundvee op het spoor, die onder meer gebruikt wordt in Australië, Uruguay en de VS. De koeien lopen door een sluis met aan 2 of 3 kanten borstels. Door de borstels vliegen de insecten van het lichaam af omhoog naar het licht. Via kleine spleetjes/gaatjes worden ze afgevangen. Door warmte gaan ze dood en vallen via de zijkant van de val naar beneden.
Het CLM doet onderzoek naar de werking van de mechanische vliegenval.
Lees meer in de brochure : https://www.clm.nl/wp-content/uploads/2022/02/Brochure-Vliegenval-digitale-versie.pdf
De bouwtekening van de mechanische vliegenval kan ook gedownload worden : https://www.clm.nl/wp-content/uploads/2021/10/Vliegenval.pdf

Geef een reactie