Aan de vooravond van de Biokennisweek (inclusief twee dagen Biobeurs in Den Bosch), peilt Nieuwe Oogst de stemming bij enkele representanten van de sector. Vervijfvoudiging van de sector, groei naar 25% landbouwareaal, is dat haalbaar? Biologisch akkerbouwer Digni van den Dries gelooft er wel in, op voorwaarde dat de marktvraag zich in die richting ontwikkelt. Bionext-directeur Michaël Wilde is het daar volledig mee eens: “Groeiambities zijn mooi, maar de markt is leidend. Als we alleen aan de productieknop draaien, dan krijgen we prijsdruk en dat belemmert de afzet.”
De Natuurweide-voorzitter Sybrand Bouma ziet ook kansen: “Biologisch moet een hoofdstroom worden”, refererend aan de nichemarkt die ‘biologisch’ nu nog is, met alle beperkingen die daarbij horen. Voor deze snelle en omvangrijke groei is regie wel cruciaal, benadrukt Sybrand Bouma. Daarom is in december, met ondersteuning vanuit het marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten, de regiegroep ‘Opschaling Biologische Zuivel en Rundvlees’ van start gegaan. Daarin zijn ook de overheid en ketenpartijen vertegenwoordigd. Sybrand Bouma legt uit waarom: “Zo’n groei betekent dat de hele keten verandert en daarom is die regie zo belangrijk.”
Groei van de biologische melkveehouderij zou met name goed kunnen in gebieden waar geen toekomst meer is voor gangbare melkveehouderij, zoals nabij Natura 2000-gebieden. “Maar dan is er wel ander beleid nodig”, zo stelt Sybrand Bouma. En de sector moet anders worden afgerekend: op uitstoot per hectare in plaats van per product zoals nu in de Kringloopwijzer het geval is: “Biologisch komt er niet altijd goed uit, omdat wij extensief boeren”, stelt Sybrand Bouma. “Je moet gaan kijken naar gebiedsgerichte belasting per hectare. Dan wordt het een heel ander verhaal. Dat verhaal is nou net relevant als je kijkt naar kwetsbare natuur. Daar past biologisch juist goed in. Dan zijn wij een goede oplossing.”
Lees het hele artikel op de website van Nieuwe Oogst.