Twee Groningse boeren slaan de handen ineen om boventallige biologische kalveren op biologische wijze tot waarde te brengen als rundvlees, zo meldt Nieuwe Oogst. Melkveehouder Erik van der Velde en vleesveehouder Gert-Jan Stoeten hebben een samenwerking opgebouwd waarbij de boventallige laveren niet meer de reguliere kalverhouderij in gaan maar ze uiteindelijk worden afgezet bij biologisch vleesvermarkter De Groene Weg. Een Europese subsidie gericht op een gezonde kalverketen hielp om de samenwerking ook financieel gezond te maken.
De kalveren blijven drie maanden op de melkveehouderij van Van der Velde waarna ze naar het bedrijf van Stoeten gaan. Aanvankelijk gingen zowel vaars- als stierkalveren naar het bedrijf van Stoeten. Inmiddels ligt de focus op stierkalveren. Deze groeien beter dan vaarskalveren. Ook bleek dat vrouwelijke dieren die tochtig worden onrust in de koppel veroorzaakten. Ruimtelijk moesten er wel aanpassingen worden gedaan op het bedrijf van Stoeten. De dieren van Van der Velde (kruislingkalveren van Procross-kruisingskoeien met een Hereford-stier) blijken goed te passen op het bedrijf, waar met name gras gevoerd wordt.