Veehouder en akkerbouwer schakelen gelijktijdig om naar biologisch

Melkveebedrijf besteedde aandacht aan de omschakeling van melkveehouders Cees Biesheuvel, die gelijktijdig met zijn buurman, akkerbouwer Bouwe Piek, omschakelt naar ‘biologisch’. Beide bedrijven zijn gevestigd in het Zuid-Hollandse Geervliet. Cees Biesheuvel besloot om de stap naar biologisch te maken vanuit zijn wens tot verduurzaming en zag kansen toen zijn buurman, die een akkerbouwbedrijf heeft, ook besloot tot omschakelen: “We hadden toen we het bedrijf tien jaar geleden overnamen al plannen om te verduurzamen. Drie jaar geleden is dat in een stroomversnelling gekomen. Een van de redenen was, dat we willen kunnen omgaan met de uitdagingen van de toekomst. Een andere belangrijke reden was dat onze buurman Bouwe Piek om ging schakelen naar biologisch. Omdat we samenwerken, kunnen we beide bedrijven beter in balans brengen”, zo vertelt hij aan Melkveebedrijf.

Buurman Bouwe Piek heeft 100 hectare akkerbouwgrond. Op een kwart daarvan verbouwt hij grasklaver, als voer voor de koeien van Biesheuvel. Die levert vervolgens koeienmest voor de grond van Piek. In de krappe biologische mestmarkt is dat een prettige manier voor Piek om vanuit de directe nabijheid biologische mest te ontvangen. Hiermee wordt voor ongeveer een derde de mestbehoefte afgedekt. De teruglevering van mais en graan maakt de lokale kringloop nog een stukje uitgebreider.

De certificering verliep soepel, geeft Biesheuvel aan. Daarbij kreeg hij ondersteuning van ‘Rotterdam de boer op‘, een samenwerkingsverband van agro-, food- en natuurpartijen die een circulair, natuurinclusief voedselsysteem nastreven. Biesheuvel noemt nog een aantal zaken om rekening mee te houden voor omschakelaars: “Houd het grote plaatje voor ogen, breng alles in beeld en zorg dat het klopt. Je voervoorziening, je huiskavel, je indeling van je bedrijf. En ook je mindset natuurlijk, dat je ervoor openstaat dat er wel eens wat anders gaat dan dat je gewend bent. Het is lastig om goed biologisch ruwvoer te krijgen, dus je moet zorgen dat je dat goed regelt. Financieel ben ik er niet echt op vooruit, maar ook niet op achteruit gegaan. Richting de toekomst toe zie ik ook dat we voorgesorteerd zijn op heel veel uitdagingen die er komen. En dat geeft meer rust. Dat je weet dat je al aan heel veel dingen voldoet, iets wat nog gaat komen voor anderen. Met alles wat er op ons af komt, geeft biologisch ondernemen veel zekerheid.”