Wij-land, de organisatie die zich inzet voor een goede ecologische en economische toekomst voor het westelijke veenweidegebied (Noord- en Zuid-Holland en Utrecht), doet vanaf 2023 een test met agroforestry in veenweidelandschap. In het traditioneel ruime landschap met lange, rechte sloten en verre zichtlijnen gaat Wij-land in het project Hollandse Lagen met boeren ervaren hoe het planten van bomen en struiken uitpakt. Vragen die daarbij spelen zijn: zijn er vergunningen nodig? Wat kost aanschaf, aanplant en onderhoud? Welk effect het het op weidevogels? Wat levert het aanplanten van bomen en struiken uiteindelijk op, ook financieel?
Op de website van Wij-land is te lezen dat boeren vooral meedoen met het oog op dierenwelzijn en diergezondheid. Bomen en struiken bieden schaduw aan koeien en schapen. Veel planten hebben medicinale functies. Bij tekort aan bepaalde voedingsstoffen weten koeien en schapen instinctief welke planten ze meer moeten eten. Een voederhaag fungeert dan als een natuurlijke apotheek. Daarnaast kunnen boeren extra inkomsten genereren met fruit- en notenbomen. Bij zes boeren zijn bomen en/of hagen aangeplant en bij drie boeren lange voederhagen.
De geteste soorten zijn inheemse soorten en in Nederland opgekweekt. Naast meer veilige, voor de hand liggende soorten zijn ook soorten geplant die minder logisch lijken op veen. Naast soorten die eetbaar zijn voor dieren zijn ook soorten geplant die eetbaar zijn voor mensen. In de voederhagen is met name gekeken naar soorten die goed gevlochten kunnen worden en minerale en werkzame stoffen voor koeien bevatten.