Pilot: sterke groei biologisch aandeel in Rijkscatering is haalbaar

Minister Wiersma van LVVN heeft in een brief aan de Tweede Kamer een update gegevens over de pilot waarin is onderzocht hoe de afzet van biologische producten gestimuleerd kan worden door (semi-) overheidsinstellingen meer (Nederlandse) biologische voeding in te laten kopen voor de eigen cateringvoorzieningen. Gekeken is hoe een inkooppercentage van 25% biologische producten gerealiseerd kan worden, zowel financieel als logistiek. Het onderzoek is uitgevoerd door milieu adviesorganisatie CE Delft. Het rapport concludeert dat een sterke groei van biologisch bij de overheidscateraars zeker haalbaar is: ‘Zonder substantiële meerkosten en grote ingrepen in de logistiek lijkt het op basis van de pilot en interviews goed mogelijk om het aandeel biologische inkoop door overheidscateraars snel te verhogen van minder dan 5% nu naar minimaal 25% over drie jaar. Met de specifieke biologische uitvraag van de producten op trede 1 in de routekaart, namelijk seizoensgebonden fruit, groenten en aardappelen, melk, karnemelk en yoghurt is de verwachting dat ook het biologische aanbod dat is geproduceerd in Nederland substantieel zal stijgen.’

In het rapport worden verder vier aanbevelingen gedaan aan de overheid als opdrachtgever:

  1. Voer op alle cateringlocaties van de rijksoverheid stapsgewijs een norm van minimaal 25% biologische inkoop in.
  2. Tel ook biologische ingrediënten in samengestelde producten mee in de norm.
  3. Gebruik samen met de cateraar de routekaart ‘Kansrijke producten in de omschakeling naar biologisch aanbod’ als leidraad.
  4. Communiceer over de 25%-norm naar de gasten.

Daarnaast bevat het rapport ook vier aanbevelingen voor cateraars:

  1. Werk samen met groothandels en zorg voor afnamegarantie.
  2. Vind manieren om de meerkosten van biologisch laag te houden.
  3. Implementeer de voorgestelde routekaart ‘Kansrijke producten in de omschakeling naar biologisch aanbod’ en het in de routekaart aangegeven groeipad.
  4. Communiceer effectief naar gasten over biologische producten.

Het Rijksinkoopstelsel valt onder verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er wordt gewerkt met Rijksbrede inkoopcategorieën, die belegd zijn bij verschillende ministeries. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) is eigenaar van de categorie consumptieve dienstverlening vanwege de beleidsinhoudelijke affiniteit daarmee. De inzichten uit de pilot worden verder meegenomen in het verdere besluitvormingsproces over het inkoopbeleid. Een herziening daarvan wordt in 2025 verwacht.