Biohuis: biologische mestmarkt lost uitdagingen zelf op

Hoewel er een tekort is aan biologische mest in de biologische akkerbouw en tuinbouw, kampten enkele biologische varkenshouders met een tijdelijk overschot aan mest vanwege het natte voorjaar. Een oproep onder biologische akkerbouwers en melkveehouders  bood de oplossing. Voor 600 ton vaste en 3000 ton drijfmest werd afzet gevonden op biologische gronden. Dat meldt Mark Hahné van de Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV) op de website van Biohuis.

Normaal gesproken komen vraag en aanbod bij elkaar op de Biobank. Omdat de nood hoog was deed Hahné een oproep tijdens de Bioraad, de maandelijkse vergadering van Biohuis waar alle biologische sectoren bij elkaar komen. De oproep is verspreid onder leden van Bioplant (biologische akkerbouwers) en de Natuurweide. Hahné: “Er bellen mij nog steeds biologische akkerbouwers en varkenshouders. De één heeft behoefte aan mest- of opslagruimte, de ander wil de mest graag kwijt en zoekt plaatsingsruimte, het liefst in de nabije omgeving.”

Henk Klompe, voorzitter van BioPlant, de vereniging van biologische akkerbouwers, kiest zelf voor 100% voor biologische mest. “Wij kunnen kiezen uit verschillende soorten. Het hangt van je bouwplan af welke meststoffen bij je passen. Varkensmest gebruik ik voor de aardappels. Maar als varkensmest echt duur is, kies ik andere mest. Het mooiste is om één op één relaties te hebben, rechtstreeks tussen veehouders en telers zodat je directe afzet hebt. Zo lever ik zelf biologische tarwe aan een kippenhouder in ruil voor biologische kippenmest. En onze biologische stro en grasklaver gaat naar een biologische melkveehouder. Daar krijg ik vaste potstalmest voor terug. Twee ruilovereenkomsten waarmee we de kringloop sluiten.”

Meer gegevens over de regelgeving rond mest en de mestmarkt kunt u lezen in dit factsheet van Biohuis.