SKAL: ontheffing voor onthoornen jonge dieren op bedrijfsniveau

SKAL heeft bekendgemaakt dat per 1 januari 2024 een ontheffing voor onthoornen van jonge dieren op bedrijfsniveau kan worden aangevraagd. Deze ontheffing heeft een geldigheid van 12 maanden. Voor jonge dieren hoeft u dus niet meer per individueel dier ontheffing aan te vragen. De ontheffingsaanvraag voor het onthoornen van oudere dieren blijft ongewijzigd, namelijk een aanvraag per dier.

Overgangsregeling
Sinds 1 augustus 2023 schrijft Skal geen afwijkingen meer als een ontheffing bij jonge dieren ontbreekt. Dit betreft een overgangsregeling, die alleen geldt als de ontheffing voor onthoornen in 2023 voor in ieder geval één dier verleend is. Vanaf 1 januari 2024 vervalt deze overgangsregeling.  Het tarief voor een ontheffing voor onthoornen wordt berekend per ontheffingsaanvraag, zie ook het Skal-tarievenblad.