Standpunt SKAL over opstallen rundvee

De Natuurweide en Bionext hebben aan SKAL gevraagd hoe zij staat tegenover het opstallen van runderen in verband met blauwtong.
Op donderdag 12 oktober kregen wij onderstaande reactie van SKAL:

“Biologische schapenhouders die kunnen aantonen dat ze vanwege blauwtongrisico’s hun dieren preventief binnenhouden, krijgen geen afwijking op weidegang. Dit moeten ze in ieder geval aantonen met een dierenarts-attest. Dit geldt niet voor rundvee- en geitenbedrijven, omdat volgens de GD en de NVWA de risico’s en de impact van de ziekte niet zo groot is.”

Hierop hebben wij aangegeven dat er ook zeker koeien zijn die er flink ziek van worden en koorts krijgen maar SKAL laat weten op informatie van andere overheidsinstellingen zoals de GD en NVWA te vertrouwen. Aangezien wij uit de praktijk horen dat koeien er wel degelijk ernstig ziek van kunnen worden, gaan we zeker opnieuw met SKAL in gesprek.