Vanwege het toenemend aantal vragen over certificering in de biologische productieketen legde Nicolette Klijnhout-Klijn, algemeen directeur van Skal Biocontrole, in een blog op de website van Skal uit wat het belang is van de certificering in de keten. Daarin onderstreept ze het aantonen van betrouwbaarheid in de hele keten cruciaal is: “De biologische landbouw en productie hebben al meer dan vijftig jaar een prominente rol in het aanbod van duurzamere voedingsmiddelen die zonder kunstmest, chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen en GMO’s zijn geproduceerd. Vertrouwen in elkaar is niet voldoende om de betrouwbaarheid van de zorgvuldig opgebouwde biologische productieketens te behouden en te versterken. Je kunt tenslotte aan het product zelf niet zien of het wel of niet biologisch is geproduceerd. Natuurlijk kan de consument die een lokaal geproduceerd landbouwproduct koopt inschatten of hij de productiemethode van de lokale producent vertrouwt, maar met grote internationale toeleverende ketens, vooral voor een samengesteld product, zoals muesli, kan de consument niet vertrouwen op de biologische integriteit van het product zonder het biologische keurmerk en een certificering van de hele productie- en verhandelingsketen. Dus laten we het imago van het Europese biologisch keurmerk niet ondermijnen door de aanname te doen dat alleen een bedrijfscertificering aan de bron (bij de primaire producenten) voldoende waarborg zou bieden.”
