De Volkskrant besteedde de afgelopen dagen intensief aandacht aan biologische landbouw en biologische voeding als oplossingsrichtingen voor de vraagstukken rond natuur, klimaat, waterkwaliteit en biodiversiteit. In een column zet Roel Millenaar, video-editor en docent op een mbo en video-editor, vraagtekens bij biologisch voedsel. Met de argumenten dat biologische landbouw lagere opbrengsten per hectare kent, méér kost voor de consument en niet bijdraagt aan voedselzekerheid bestempelt Millenaar als ‘niet beter’. Dit riep vervolgens reacties op van Bionext via Biojournaal. Daarin wordt de waarde van biologisch voedsel vanuit een breder perspectief benadrukt: “Biologisch gaat niet alleen over wát we eten, maar ook over hóe dat voedsel wordt geproduceerd – en welke gevolgen dat heeft voor onze gezondheid, het milieu, dierenwelzijn en toekomstige generaties.” Biologische voeding kent in de winkel vaak een hogere prijs maar dekt wel beter de kosten van de productie en de effecten op natuur, gezondheid en dierenwelzijn, zo is te lezen in de reactie op Biojournaal.
Van Maud van Kerkhof, master student aan de WUR, werd vervolgens een reactie met een vergelijkbare strekking geplaatst door de Volkskrant: “Het klopt dat biologische landbouw gemiddeld minder produceert per hectare in industriële meeteenheden. Maar het levert meer maatschappelijke waarde: gezondere bodems, minder pesticiden in het milieu, meer biodiversiteit en een eerlijker verdienmodel voor boeren, die in zo’n landbouwsysteem beter betaald krijgen voor hun producten. En belangrijker: het laat ruimte voor een ander narratief. Een verhaal waarin landbouw geen ecologische kostenpost is, maar een sleutel tot herstel van ecosystemen en sociale structuren.”
In een opiniestuk in de Volkskrant roept Frank Kalshoven, econoom en columnist, vervolgens een aantal van de grootste natuurorganisaties (Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Vogelbescherming de provinciale landschappen op om de kracht van hun achterbannen beter te benutten om druk op te bouwen in Den Haag. Met tegen de twee miljoen leden kunnen steviger eisen worden gesteld ten aanzien van terugdringen van de stikstofdepositie, verlaging van CO2-uitstoot, terugdringen van pesticidengebruik. De complete column is hieronder te lezen:
Bron: Volkskrant