Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft de Tweede Kamer in een brief geïnformeerd dat een verdere uitwerking van de implementatie van doelsturing op emissies eind dit jaar beschikbaar is. Onderdeel daarvan zijn ook de planning en de wijze van uitvoering. Over de beëindigingsregeling wordt dan ook meer duidelijk, zo is te lezen in de broief van de minister.
Het kabinet wil bij de sturing op omgevingswaarden (in het kader van de Wet Stikstofreductie en natuurverbetering) over gaan van depositiesturing naar sturing op emissie van stikstofoxiden en ammoniak. De kritische depositiewaarde (KDW) wordt dan vervangen door een juridisch houdbaar alternatief waarin de gemeten staat van de natuur centraal staat. Wanneer dit het geval is, zal de monitoring daarop worden aangepast. Tot dat moment monitort het kabinet de huidige stikstofdoelstellingen, zo laat de minister weten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde op 1 oktober de jaarlijkse “Monitor stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden 2024”. In dit rapport wordt aangegeven hoe de ontwikkeling is geweest van stikstofemissies en -deposities op de stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden. De verwachting is dat de ammoniak- en stikstofemissies afnemen, waardoor de gemiddelde overschrijding van de KDW afneemt van 510 (2021) naar 385 mol per hectare per jaar (2030). Het percentage van het areaal dat onder de KDW ligt, neemt naar verwachting slechts beperkt toe: van 29% in 2025 naar 30% in 2030 en 2035). Daarmee blijft het wettelijke doel buiten bereik. Dit is namelijk 40% in 2025, 50% in 2030 en 74% in 2035. De effecten van de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv), de aanpak piekbelasting (Lbv-plus) en het het vervallen van de derogatie-uitzonderingspositie zijn ook meegenomen in het rapport. Door deze maatregelen komt de gemiddelde mate van overschrijding van de KDW in 2030 uit op ongeveer 340 mol/ha/jaar. Dit is een daling van ca 4%.