Persbericht vrijstelling fosfaatrechten

Biologische melkveehouderij is oplossing van fosfaatprobleem


Bio-melkveehouders willen vrijstelling van nieuwe fosfaatrechten stelsel. De Natuurweide, de Vereniging van Biologische Melkveehouders, wil dat Staatssecretaris Landbouw Martijn van Dam alle 350 biologische melkveehouders vrijstelt van het nieuwe fosfaatrechten stelsel. Om biologische gecertificeerd te zijn voldoen biologische melkveehouders aan o.a. de EU-norm dat er maximaal 170 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare toegepast mag worden. Biologisch dynamische melkveehouders leggen zichzelf een nog strengere norm op: zij willen maar 120 kg dierlijk stikstof per hectare toepassen. Met deze norm is ook de fosfaatgift gelimiteerd. De vaste verhouding Stikstof-Fosfaat in koeienmest is ongeveer 3 staat tot 1. Pas je 170 kg stikstof toe dan krijgt het perceel tegelijkertijd ook ca 56 kg fosfaat. De overheid stelt dat je niet meer dan 80 kg fosfaat per ha mag toedienen. Daar blijven biologische melkveehouders dus ver onder.

Als per 1 januari 2017 de fosfaatwetgeving gestalte krijgt worden alle boeren, behalve knelgevallen, gekort met 4 tot 8 % op de fosfaatproductie die hun dieren hadden op de teldatum 1 juli 2015. Ook de biologische boeren. Naast deze zogenaamde generieke korting roomt de overheid de totale hoeveelheid fosfaatrechten af door de rechten verhandelbaar te maken. Bij elke transactie is het plan om 10% af te romen. Met deze twee systemen; de generieke korting en de afroming hoopt de overheid in 2018 op het door de EU geaccepteerde maximale niveau van 80 kg fosfaat per ha te zitten.

De Natuurweide vindt het vreemd dat biologische melkveehouders die het fosfaatprobleem niet veroorzaakt hebben en zelfs ver onder de norm van 80 kg fosfaat/ha zitten toch generiek gekort worden en mee moeten doen aan het afromingssysteem. Biologische melkveehouderij is niet de oorzaak, het is de oplossing van het fosfaatprobleem. Onderzoek laat ook zien dat op biologische melkveebedrijven het grond- en  oppervlaktewater niet vervuild is, dat de biodiversiteit hoog is en dat juist biologische boeren hun koeien laten weiden. Dat zijn allemaal maatschappelijk zeer gewenste eigenschappen.

De vraag naar biologische melk is enorm. Het nieuwe fosfaatrechten stelsel remt de ontwikkeling van de maatschappelijk gewenste biologische melkveehouderij. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onder en bovenstroom in de samenleving. Daar kan de overheid niet meer omheen. De Natuurweide pleit dus voor vrijstelling van het nieuwe fosfaatrechten stelsel voor alle 350 biologische melkveehouders.

Meer informatie: De Natuurweide

Teunis Jacob Slob
Voorzitter
06-24139826
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze site maakt gebruik van cookies Klik hier voor meer informatie