Nieuwsberichten

Interpretatie Europese Commissie over onthoornen

woensdag 10 november 2021

In september ontvingen wij een brief vanuit de Europese Commissie waarin zij het volgende schrijft:
‘Based on these provisions, Member States competent authoritiescannotgrant “a generalpermissionfordisbudding”. However, the wording ‘only on a case by case basis” couldbeunderstood as on a farm basis since in most cases itappearsthatsimilar health, welfare or hygieneconditions or risksforworkers’ safetywillprevail on a given farm.’
In de brief wordt duidelijk gemaakt dat het zeer aannemelijk is dat het welzijn, de gezondheid en de hygiënestandaard voor individuele dieren die op hetzelfde bedrijf worden geboren vergelijkbaar zijn. Het is dus niet nodig om per dier een ontheffing af te geven, maar per bedrijf zou afdoende zijn. Jaarlijks zou dan wel moeten worden toegelicht waarom de ontheffing noodzakelijk is op dat bedrijf.

Voorstel
Vanuit de Ketenwerkgroep Zuivel en Rundveevlees is een notitie opgesteld en verstuurd naar Skal. Daarin pleit de sector op basis van het advies van de Europese Commissie voor een bedrijfsbrede ontheffing die per jaar wordt toegekend. Om de ontheffing te krijgen moet de boer toelichten waarom het onthoornen van de dieren op zijn bedrijf noodzakelijk is.

In de bijlagen het schrijven van de Europese Commissie en de notitie van de Ketenwerkgroep Zuivel en Rundveevlees

Onze gegevens:

Hattem

+31 651003771