Hulpmiddelen voor gezonde koeien

detloffOp de natuurweidedagen in mei presenteerde Dr Paul Dettloff 'Tien groepen hulpmiddelen om koeien gezond te houden. Paul Dettloff is verbonden aan Organic Valley uit de VS. Hieronder een samenvatting door Gidi Smolders.

 

 

 

 

 

 

1. Aloë vera

Is beschikbaar in vloeibare vorm en in pellets. Het is heeft een versterkende werking op het immuunsysteem, het werkt antimicrobieel (als een antibiotica) en verminderd de levenskracht van virussen. Volgens dr. Paul is het een sterk middel dat onmisbaar is in de biologische veehouderij (en gemengd met kelp en knoflook wordt het dynamiet, zo sterk). In de lijst met behandelingen van ziekten en aandoeningen bij rundvee wordt het vooral genoemd bij ontstekingen (mastitis, aan nageboorte blijven staan, longontsteking, mortellaro). Het is in Nederland per liter te koop bij Aleovara.nl.

2. Tinctuur

Er is een tinctuur voor elke kwaal. Dr. Paul Dettloff heeft tincturen gemaakt van 85 verschillende kruiden voor een grote verscheidenheid aan aandoeningen. De tincturen worden gemaakt van gevitaliseerd water, alcohol van rietsuiker (omdat alle mais GMO mais is), wat appelcider azijn en een kleine hoeveelheid kruid(en) door roeren en het creëren van een vortex daarbij in een proces van vier weken. Met de pendel wordt bepaald in welke richting geroerd moet worden. Het grote voordeel van het combineren van ingrediënten is dat de energie van de middelen niet uitkomt op de gemiddelde energie van de afzonderlijke middelen maar op de gesommeerde energie. Hij geeft het voorbeeld van een CEG antimicrobiële combinatie: Cayenne (met 300 -400 ergs, Echinacea met 500 – 600 ergs en Garlic (knoflook) met 600 ergs. De combinatie CEG heeft een sterkte van rond de 1500 ergs. De energie in tincturen kan gemeten worden met een geleidbaarheidsmeter en wordt uitgedrukt in ERGS (energy released per gram of soil).

3. Homeopathie

Daar is hij vrij kort over door te zeggen dat dit een tinctuur is die op een suikerklontje wordt gesproeid en als zodanig wordt gebruikt. Elders legt hij uit hoe de potentiëring gedaan moet worden en dat de producten meestal op de slijmvliezen aangebracht worden.

4. Wei producten

Voor het maken van wei-producten wordt biest gebruikt van koeien die antistoffen hebben tegen de meest voorkomende aandoeningen. In het laboratorium wordt daarvan een wei-product gemaakt dat gebruikt kan worden tegen o.a. mastitis. Deze middelen zijn in Europa niet beschikbaar en mogen ook niet geïmporteerd worden.

5. Essentiele oliën

Zijn sterke middelen die zowel antibacterieel als anti parasitair kunnen werken. Ze worden uitwendig op de huid gebruikt maar kunnen wel 10-15 cm diep door de huid dringen, dus ook overal in het uier kiemen doden. In Nederland kennen we bijvoorbeeld mintolie om het uier mee in te wrijven. Voor het bestrijden van luizen worden o.a. gebruikt anijsolie, kamfer, eucalyptus, rozemarijn, en citronella, poleimunt, patchoeli en sassafras. Ook Neem heeft een sterke anti parasitaire werking.

6. Botanicals

Botanicals zijn medicijnen die gemaakt zijn van een (deel van een) plant of planten. Ze zijn er in vele vormen en voor vele toepassingen. In de vorm van bolussen, drankjes, korrels. Op de lijst zie je ze vooral ingezet worden tegen parasieten o.a CGS bolus (of over het voer) en eliminate bolus, tegen coccidiose Cocci blast, tegen longontsteking bij kalveren Wild herb tea drench.

7. Antioxydanten

Bevorderen het aantal witte bloedcellen (die lichaamsvreemde stoffen opruimen). O. a. vitamine E. Veel in rozebottels, pau’d acro bast, appelbes (aronia)

8. Spoorelementen, zeewier (kelp) en bodem zouten van humuszuur (humates)

Enzymen zijn in zeer kleine hoeveelheden nodig om het dier normaal te laten functioneren, bij de vruchtbaarheid, melkafgifte, spijsvertering. Een enzym bestaat uit een aminozuur met daaraan gekoppeld een spoorelement. Voor de vruchtbaarheid is er bijvoorbeeld een koppeling met mangaan. Om enzymen te laten functioneren is dus een goede mineralen en spoorelementenvoorziening de hoogste prioriteit. Door zeewier (kelp) te voeren is de voorziening gewaarborgd. Zeewier is een bron van mineralen en spoorelementen en volgens Paul moet iedereen het aan het vee geven, in het begin beperkt (omdat ze anders teveel opnemen) en later kan het onbeperkt omdat ze dan niet zo veel meer opnemen. Elke euro uitgegeven aan kelp verminderd de dierenartsrekening met 2 euro. In een pilot onderzoek werden als voordelen van kelp genoemd: betere tochtigheid, hoger drachtigheidspercentage, lagere celgetallen, minder luizenproblemen vooral bij jongvee, minder last van vliegen, minder last van maagdarmwormen, hoger jodiumgehalte, minder oogontstekingen, betere klauwen.
Zouten van humuszuur (humates) zijn onderdeel van de humus in de grond die, als er voldoende in de grond zit (>2% humus) door planten opgenomen kunnen worden. Het bevat naast 50% koolhydraten, 13% vezels, 7% eiwit en 8% as, bijna 1 procent mineralen en spoorelementen waarvan er 96 aantoonbaar zijn, maar varieert in samenstelling naar gelang de vindplaats. Door het verstrekken van humuszuur-zouten kunne rode bloedcellen meer zuurstof bevatten waardoor wonden sneller genezen, het vermindert stress, en het werk preventief vanwege de boost van het immuunsysteem. (recent onderzoek met stieren laat geen effect zien van humates, University Arizona).

9. Peroxydes, probiotica, gestructureerd water.

Hij noemt een aantal voordelen van het gebruik van gevitaliseerd water. Op de website biophotonic water staat een aantal tests die je kunt doen om te zien of en hoe het werkt. Als je de koeien en het jongvee gevitaliseerd water geeft in plaats van gewoon leidingwater zou je de volgende effecten kunnen zien: minder infecties, hogere melkproductie, betere beschikbaarheid van voedingsstoffen in het rantsoen, betere groei, gezondere kalveren, betere vochtvoorziening, beter bestand tegen extreme temperaturen, minder afkalfproblemen, levendiger kalveren.(In Radar is er een uitzending over gemaakt: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/13-01-2014/vitaal-water/. Apparaten kunnen in de waterleiding geplaats worden om het water te structureren. Afhankelijk van de hoeveelheid te behandelen water variëren de prijzen van 800 – 2000 euro.

10. Acupunctuur, zenuw manipulatie

Ook bij runderen wordt acupunctuur met succes toegepast. De acupunctuurpunten zijn in principe dezelfde als bij mensen. Dr Paul past het niet toe omdat hij daarin niet geschoold is.

Boeken

Er is een groot aantal boeken over alternatieve geneesmiddelen voor de veehouderij:
• Alternative Treatment for ruminant animals. Paul Dettloff.
• Book of herbal wisdom. Using plants as medicine. Mathew Wood.
• The barn guide to treating cows natural, Huber Karreman.
• Herbal antibiotics. Natural alternatives for treating drug-resistant bacteria. Stephan Harrod Buhner
• Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst (humaan)

Deze site maakt gebruik van cookies Klik hier voor meer informatie