Compensatieplan voor boeren na vernatting Fries veenweidegebied

Voor boeren in Friesland, die te maken krijgen met vernatting van hun veeweidepercelen, is een compensatieprogramma opgesteld. De bedoeling is dat boeren gecompenseerd worden door middel van geld of vervangende grond. Het Rijk zou dit moeten financieren en de EU moet het plan ook nog goedkeuren, zo meldt Boerderij.

Het grondwaterpeil zou worden verhoogd tot 40 centimeter onder maaiveld. Daarmee moet de bodemdaling worden afgeremd en de CO2-uitstoot uit de veengrond verminderen. Voor boeren zou dit leiden tot een lager inkomen, hogere kosten en vermogensverlies (door grond die minder waard wordt). In de zogenoemde CSV (Compensatie Systematiek Veenweiden) wordt met deze factoren rekening gehouden. Bedoeling is dat het systeem wordt ingezet bij gebiedsplannen. Het uitgangspunt is dat boeren uit vrije wil hieraan meewerken. Indien betrokken partijen er onderling niet uitkomen, kan schadecompensatie worden gevraagd bij het waterschap.

Vorig jaar is deze aanpak uitgeprobeerd in de buurt van Aldeboarn, met zo’n 30 grondeigenaars/verpachters en 30 grondgebruikers. De CSV houdt  rekening met de verschillende positie van pachters en verpachters, en ook met de bijzondere situatie van erfpachters. Vermogensschade wordt gecompenseerd aan de grondeigenaar; inkomensschade aan de grondgebruiker. Bij erfpacht is een deel van de vermogensschadecompensatie wel voor de gebruiker. Bij eenjarige geliberaliseerde pacht, is er geen inkomensschadevergoeding voor de gebruiker. Er geldt een eigen risico van 2%. Dit wordt gezien als normaal maatschappelijk risico.