Meten=weten: nevel van bestrijdingsmiddelen boven Nederland

Het burgerinitiatief Meten=Weten is een burgerinitiatief dat zélf onderzoek doet naar de verspreiding van pesticiden. In het project ‘Schone Sier’ werd op zeven locaties gemeten in zowel de lucht als op eikenblad. Vijf locaties bevonden zich in natuurgebieden en twee aan de rand van een dorp. Een jaar lang werden om de zes weken de luchtfilters en eikenbladeren verzameld en geanalyseerd. Daarbij werden in totaal 77 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. Op alle locaties werd glyfosaat gevonden, het meeste in een natuurgebied bij het Drentse Dwingeloo, op meer dan een kilometer afstand van de dichtstbijzijnde akker. De meeste stoffen werden gevonden in het luchtfilter aan de rand van het Drentse dorp Diever, namelijk meer dan 40.

Volgens Guido Nijland, projectleider van ‘Schone Sier’ gaat het bij vrijwel alle bestrijdingsmiddelen om hoog reactieve stoffen. De effecten van dergelijke cocktails op planten en ecosystemen zijn niet bekend. Wetenschappers luid(d)en al jaren de noodklok over de blootstelling mensen, dieren en insecten aan bestrijdingsmiddelen. Guido Nijland: “Dag en nacht zijn we blootgesteld aan chemische stoffen uit
de landbouw en alles wat leeft, ademt deze stoffen voortdurend in. Daarom is het belangrijk dat er meer onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek komt naar de effecten van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu.”