Op woensdag 20 maart was de Algemene Ledenvergadering op een prachtige locatie, net achter de IJsseldijk bij biologische schapenboerderij De Vreugdehoeve. Na de terugblik op het voorbije ‘Natuurweide-jaar’ en een vooruitblik op het komende, gaf Nick van Eekeren, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, een boeiende presentatie over residuen van pesticiden in de melkveehouderij.
In de terugblik op het afgelopen jaar schetste De Natuurweide-voorzitter Sybrand Bouma een beeld van wat er speelt in en rond de sector. Hij omschreef hoe De Natuurweide daarin een nadrukkelijkere rol heeft gekregen. Tijdens alle gesprekken rond het Landbouwakkoord heeft de biologische sector, vertegenwoordigd door o.a. Biohuis en De Natuurweide, laten zien een waardevol onderdeel van de oplossing te kunnen zijn. Waar de sector voorheen nog niet altijd als volwaardige gesprekspartner werd gezien, is dat inmiddels 180 graden gedraaid. Dat geldt binnen de landbouwsector en de stakeholder daar omheen. Hoewel het traject van het Landbouwakkoord niet is voltooid, is er op dat gebied veel goeds uit voortgekomen voor de sector, De Natuurweide en de biologische melkveehouders.
Op verschillende terreinen draagt De Natuurweide bij aan het bepalen van vervolgstappen in diverse dossiers. Een voorbeeld daarvan is de Pilot BioMonitor. Een op het biologische systeem afgestemde monitorings- en beloningssystematiek is cruciaal voor de sector. De inzichten vanuit de pilot blijken ook van waarde bij de gebiedsgerichte aanpak (NPLG/PPLG) en het halen van natuurdoelen, o.a. nabij Natura 2000 gebieden. Recent is er tijdens een werkbezoek van de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet een gesprek geweest met biologische melkveehouders die als piekbelasters zijn aangemerkt. Hoewel concrete oplossingen nog moeten volgen is er een open en inhoudelijk gesprek geweest dat zeker bijdraagt aan kennis en inzicht bij bestuurders. Met andere provinciale overheden zullen de contacten in de komende periode worden geïntensiveerd. Verder is er begin april vanuit de Pilot BioMonitor (Sybrand Bouma en Gerard Migchels) een presentatie voor een grote groep medewerkers van het ministerie van LNV. Daarin kijken de medewerkers een beeld van de waarde van de biologische melkveehouderij bij het halen van natuur- en klimaatdoelen (reduceren emissies, schoner water, meer biodiversiteit).
De recent opgestarte Regiegroep opschaling biologische zuivel en rundvlees, met Sybrand Bouma als voorzitter, brengt belangrijke ketenpartijen regelmatig bij elkaar om barrières bij de groei van ‘biologisch’ weg te nemen. Met het Consortium Biologische Landbouw wordt gewerkt aan meer en betere aandacht voor de biologische landbouw in het onderwijs. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de borden waarop De Natuurweide schaakt.
De recente mestcrisis laat zien dat het ook dringend nodig is om aan de juiste tafels te zitten. Om daar de ervaringen en problemen vanuit de sector te delen met mensen en partijen die kunnen werken aan oplossingen. Er zijn korte lijnen met o.a. de andere biologische sectoren, zuivelverwerkers, brancheorganisaties en overheden. Sybrand Bouma benadrukte dat er grote problemen zijn voor individuele boeren, biologisch en gangbaar. Vooral de meer extensieve bedrijven hebben last van de mestcrisis. In gezamenlijkheid met de zuivelpartners is hierover vorige week een noodsignaal uitgezonden naar de minister en de media.
Uit de verschillende gedachtewisselingen met de leden bleek vertrouwen in de huidige koers van De Natuurweide. Voor het bestuur van De Natuurweide is de inbreng vanuit de leden van groot belang om feeling te houden met wat er speelt en af te stemmen of de gekozen koers de juiste is.