De Biohuisdag, gehouden op woensdag 28 februari in Kootwijkerbroek, bood een breed scala aan informatie en gespreksonderwerpen. Na de (besloten) ALV van Biohuis werd in een forum met Douwe Monsma (Stichting EKO-keurmerk), Henny van Rij (Ministerie van LNV), Erik-Jan van den Brink (Bionext) en Maurits Steverink (namens Regiegroep Opschaling ) over verschillende actuele zaken en en rond de sector gesproken.
Maurits Steverink zette uiteen waarom de Regiegroep Opschaling Biologische Zuivel en Vlees is opgericht. De ambitie om sterk te groeien (van 500 naar 2500 melkveebedrijven) gaat logischerwijze gepaard met uiteenlopende uitdagingen en hobbels. De Regiegroep is in het leven geroepen om die belemmeringen in de groei weg te nemen. Naast De Natuurweide zijn het ministerie van LNV, zuivelverwerkers als EKO Holland, Arla, Friesland Campina, koepelorganisaties als NZO (zuivel), COV (vlees) en CBL (levensmiddelen) en Bionext lid van deze groep. Zo weten zij elkaar snel te vinden. Het vergroten van de bekendheid van ‘biologisch’ (inclusief het Europese keurmerk) en het nadrukkelijker uitdragen van de waarde ervan, spelen ook een belangrijke rol. Maurits Steverink benadrukte nog maar eens dat voor de sector logische zaken als het niet gebruiken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, nog wel degelijk aandacht vragen in de communicatie. Zowel in gangbare landbouwsectoren als bij ketenpartijen en consumenten, is dat nog lang niet altijd een bekend gegeven. Dat geldt ook voor de Aanvullende Normen, die onafhankelijk getoetst, zekerheid geven op gebied van onder andere nog uitgebreidere weidegang, dierenwelzijn en beperkt en gemonitord antibioticagebruik.
Douwe Monsma legde namens de Stichting EKO keurmerk uit dat het lastig is om steun vanuit overheden te krijgen voor het vergroten van de bekendheid. Aangezien het een privaat keurmerk is, gelden de (strenge) Europese regels rond marktstimulering en concurrentiebeperking. Dat werd bevestigd door Erik Jan van den Brink (van Bionext en lid van de Werkgroep Markt) over de rol die Bionext had willen vervullen bij de uitvoering van het Biologisch Actieplan. De keten zal hierin echter een trekkersrol moeten vervullen. Marktstimulering is alleen mogelijk zolang het binnen de Europese regels rond mededinging en staatssteun valt. Unaniem waren de forumleden van mening dat opschaling van het biologische volume aan de aanbodzijde alleen kan als er ook marktgroei is.
Henny van Rij van het ministerie van LNV legde uit dat zij en haar collega-teamleden, die zich bezig houden met de biologische landbouw, zich richten op faciliteren en ondersteunen door middel van geld, onderzoek en netwerkcontacten. Voor omschakeling en verduurzaming zijn meerdere regelingen beschikbaar. Groei van biologische landbouw moet, vanwege beperkingen in fysieke en milieu ruimte, komen uit omschakeling van gangbare bedrijven. Naar aanleiding van vragen uit de zaal legde ze uit dat in een werkgroep zich momenteel verdiept in ongewenste neveneffecten van het pachtbeleid. Dit speelt bijvoorbeeld als biologische pachtgronden de biologische status verliezen. Vanuit de aanwezigen werd nog maar eens benadrukt dat biologische landbouw van grote waarde kan zijn nabij Natura 2000-gebieden. Niet alleen vanwege de lagere emissies per hectare maar ook vanwege de rol in beheer en herstel van natuur.