De productie van de agrarische sector zal dit jaar nog meer in volume krimpen, zo verwacht ING. Het volume neemt komend jaar met 2% af ten opzichte van vorig jaar. Dat komt vooral door de stikstofmaatregelen. Ook is de mestmarkt ontregeld en dat zal nog jaren zo blijven.
In 2023 was er in de veehouderij al een volumekrimp van 0,7% ten opzichte van het jaar ervoor. Stikstof– en andere milieumaatregelen zijn niet de enige factoren die de productie drukken. Ook de vraag naar grond vanuit andere sectoren speelt een rol. In de loop van dit jaar wordt het effect van de opkoopregelingen merkbaar, verwachten de analisten van ING. Hoeveel van de 1.200 inschrijvers echt gaan meedoen, is nog niet bekend. Maar volgens de bank blijkt uit eerdere ervaringen dat minimaal 50% een reëel uitgangspunt is. Gezien de periode die zal verstrijken tussen het aanmelden en het daadwerkelijk staken van het bedrijf, zullen de eerste gevolgen pas in de tweede helft van 2024 zichtbaar worden in de sector.
Bij de biologische melkprijzen is de prijsontwikkeling stabieler dan voor de gangbare melk, waar een fore daling zichtbaar was. Vraag en aanbod liggen in Nederland in evenwicht waardoor de melkprijs stabiel was in 2023. Voor 2024 voorziet ING dat de markt licht kan groeien.