Advies Biohuis aan LNV: bescherm koplopers in biologische en natuurinclusieve landbouw

Op verzoek van het ministerie van LNV heeft Biohuis, de vereniging van biologische boeren en tuinders, advies uitgebracht over het voorkomen  van ongewenste effecten van o.a. stikstofbeleid. Hoewel in onderzoeken (zie WUR rapport Het perspectief van biologische landbouw) is aangetoond dat biologische landbouw een waardevolle bijdrage kan leveren aan doelen rond natuur, milieu en water zijn diverse biologische melkveehouders aangemerkt als piekbelasters. Daarmee is de continuïteit van hun bedrijven in gevaar. De Tweede Kamer heeft eerder in discussies rond het stikstofbeleid aangedrongen op het beschermen van bedrijven die vooroplopen in het beschermen en herstellen van natuur, waterkwaliteit en biodiversiteit.

In gesprek met Biojournaal legt Biohuis-bestuurder Maria Buitenkamp uit waar de schoen wringt: “Relatief veel van de voorlopers bevinden zich dichtbij kwetsbare natuurgebieden. De biologische landbouw levert daar juist een waardevolle bijdrage aan beleidsdoelen rond natuur, milieu en waterkwaliteit onder andere door lagere stikstofemissies en het afzien van chemische bestrijdingsmiddelen. Maar toch kregen diverse biologische veehouders in 2023 – vaak ten onrechte – de kwalificatie ‘piekbelaster’. Dat komt door het rekenmodel voor ammoniakuitstoot uit stallen, dat niet past bij de bedrijfsvoering van met name biologische melkveehouders.”

De Natuurweide-voorzitter Sybrand Bouma vult aan: “De bereikte resultaten van biologische bedrijven worden met dit model niet zichtbaar terwijl onderzoeken aantonen dat we meerdere emissies ruwweg halveren. Erkenning van onze resultaten in regelgeving is nodig voor onze bestaanszekerheid en versterkt een functionele inzet van biologische bedrijven in het landelijk gebied.”

Juist om prestaties van bedrijven te meten op een manier die recht doet aan het biologische systeem, is de Pilot BioMonitor Melkveehouderij gestart waaraan ook De Natuurweide bestuurders en leden wordt meegewerkt. Zie voor meer informatie de website van de Pilot BioMonitor.

De aanbevelingen van Biohuis aan het ministerie van LNV zijn de volgende:

  1. Erken de reeds doorgevoerde verduurzaming en extensivering van biologische bedrijven.
  2. Zorg voor deskundige zaakbegeleiders die helpen om voorlopers te beschermen.
  3. Stimuleer provincies om biologische landbouw op te nemen in de gebiedsplannen.
  4. Maak afspraken met banken, financiers en grondeigenaren over het (blijven) verstrekken van financiering en het verpachten van grond aan biologische boeren.
  5. Zorg dat Rijksdiensten biologische grond voor bio-bedrijven behouden, ook bij pachtuitgiftes.
  6. Zorg voor subsidie regelingen voor innovaties die niet alleen gericht zijn op stalsystemen en technieken, maar ook op innovatieve kennis- en monitoringsystemen zoals de BioMonitor, waarmee milieuprestaties gemeten en verbeterd kunnen worden.