Sybrand Bouma: “Vergroot financierbaarheid biologische landbouw”

Wageningen University & Research publiceerde eerder deze week de inkomensraming in de landbouw voor 2023. Voor biologische melkveehouders is er ten opzichte van 2022 een kleine stijging te zien tegenover een behoorlijke daling bij de gangbare collega’s. Deze daling wordt veroorzaakt door een flink lagere gangbare melkprijs dan in het jaar ervoor (-18%). De biologische melkprijs steeg juist licht (+1%).

De Natuurweide-voorzitter Sybrand Bouma laat in een interview met de Leeuwarder Courant zijn licht schijnen op deze ontwikkeling: “Er is een tekort aan biologische melk. De groei van ‘biologisch’ gaat te langzaam. We ervaren dat eigenlijk meer als een stagnatie. Er moet veel meer worden gedaan om de financierbaarheid van de biologische sector te verbeteren. De sector kan veel meer worden benut om gebiedsproblemen op gebied van natuur aan te pakken”.

Factoren als hoge energie- en brandstofprijzen en een hogere rente maken het voor de individuele ondernemer niet gemakkelijker. Daarnaast vallen de GLB-premies flink lager uit dan eerder aangekondigd. Hoewel de overheid 50 miljoen euro heeft uitgetrokken voor stimulering van biologische consumptie, is ook daar de groei nog beperkt. Consumenten ervaren ook de effecten van hogere kosten van levensonderhoud en kiezen vanuit financieel oogpunt en gewoonte in veel gevallen nog voor niet-biologische voeding.