Red de Biokoe!

red de biokoe 2016Begin december stemde de Tweede Kamer over de fosfaatwetgeving. Het goede nieuws is dat grondgebonden bedrijven niet gekort zullen worden. Maar nog steeds worden ruim 6000 biologische koeien met de slacht bedreigd, om de derogatie (= extra mest geven) van de gangbare collega’s te behouden.

Het slechte nieuws is dat veel biologische bedrijven gedupeerd zullen worden door de peildatum van 2 juli 2015. Deze bedrijven waren op die datum volop in ontwikkeling of hadden toevallig op die dag weinig dieren in de stal.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil die biologische bedrijven net zo behandelen als gangbare bedrijven, ondanks het feit dat bioboeren onder een aparte biologische mestwetgeving vallen, zonder derogatie. Voorstellen die dat wilden veranderen, haalden geen meerderheid. Wel werd een amendement aangenomen dat er extra aandacht voor knelgevallen moet komen. Biologische bedrijven staan daarin expliciet genoemd.

De Natuurweide en Biohuis richten zich op de behandeling in de Eerste Kamer. Ook worden er juridische mogelijkheden verkend en gaan we kijken hoe we knelgevallen kunnen helpen. Bent u melkveehouder en komt u in de knel door de fosfaatregels en de ‘fosfaatdeal’ van de zuivelindustrie, mail dan naar Biohuis en Gerben Braakman van Natuurweide. De petitie Red de Biokoe blijft online, zodat meer mensen kunnen tekenen.

Deze site maakt gebruik van cookies Klik hier voor meer informatie